ÖVRIGT

Bokrelease: Ljusets Spindel av Rizah Sheqiri

Bokrelease av "Ljusets spindel", diktsamling av Rizah Sheqiri, på Bokmässan 2017 i Göteborg.
Plats: Mångspråkiga torget, Monter D04:04

Om författaren Rizah Sheqiri:
Rizah Sheqiri är född 1961 i Braina, Kosova, och är en prisbelönt albansk poet. Sheqiri har magisterexamen i litteraturvetenskap och språk från hemlandet och ytterligare magisterexamen i pedagogik i Sverige. 1990 flydde Sheqiri till Sverige och blev en man med två hemkänslor: en albansk och en svensk. Det genomsyrar allt han skriver. Han står med båda fötterna på jorden i sitt svenska nu, men han befinner sig lika ofta i ett albanskt förflutet och i en dröm om en bättre framtid för den kosova-albanska nationens folk. Sheqiri är en av de mest framstående albanska författarna i modern tid.

Information om Ljusets spindel:
Rizah Sheqiris verk Ljusets spindel publicerades på albanska 1991 i Pristhina. Den är en spegelbild av den svåra situation som rådde där och då. Själv född 1961 kunde han som vuxen man under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet se och erfara vad livet under ockupation innebär. Förnekade grundläggande rättigheter, inklusive det egna språket och den egna kulturen, tvingades albanerna leva under ett serbiskt förtryck, också ibland rent fysiskt underjordiskt, som åt sig in på livets alla områden och gjorde albanernas vardagar till en lång kedja av helveten.

När vi i denna bok färdas bakåt i tiden gör vi det för att minnas. Poesin är, bland mycket annat, ett minnesverktyg. Ingenting av det Rizah Sheqiris hemland Kosova gått igenom kan eller får glömmas bort. Den som uttalade ord som ”frihet” och ”oberoende” blev automatiskt en statsfiende. Det är en sådan röst som talar i boken, en frihetens röst.

För en svensk läsare som ger sig tid att läsa omsorgsfullt har de här dikterna mycket att ge om en människas öde under politiskt förtryck. Då vi under 1990-talet fick närmare 50 000 asylsökande från Kosova här i Sverige ger också den här boken en bakgrund till deras beslut att lämna sitt hemland. Den här svenska upplagan av diktsamlingen kan därför bidra till mer kunskap och förståelse beträffande den stora albanska befolkningsgruppen i Sverige.

Välkomna!
Svenska mässan , 28 september - 1 oktober

Inskickat av: Yllka Sheqiri
Dela evenemanget med andra: Dela sökningen på Facebook Spara evenemanget på Del.icio.us Tipsa andra om evenemanget på Stumble Upon Tipsa andra om evenemanget på Pusha Tipsa andra om evenemanget på Digg

Vet du något som händer i Göteborg?

Är du arrangör av ett evenemang eller har du bara nosat reda på något som händer i Göteborg som fler borde gå på?

Lägg till evenemanget här ››

Prenumerera

Få mail om roliga saker som händer i Göteborg.

Din e-postadress:


Eller följ Pogogo på Twitter.

Senast inlagda

Halvklart med Gbgimpro inlagd onsdag den 20 september

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA 2017) WheredoIendandyoubegin – On Secularity inlagd tisdag den 29 augusti

Bokrelease: Ljusets Spindel av Rizah Sheqiri inlagd tisdag den 18 juli

Klätterbaronen inlagd tisdag den 18 juli

Västkusten Runt 2018 inlagd tisdag den 4 juli

Hisingen Runt 2018 inlagd tisdag den 4 juli

Populärast

Västkusten Runt 2018 Frihamnen Bananpiren, lördag den 26 maj

Hisingen Runt 2018 Frihamnen Bananpiren, lördag den 26 maj

Klätterbaronen Angereds Teater/Blå Stället , fredag den 29 september

Bokrelease: Ljusets Spindel av Rizah Sheqiri Svenska mässan , torsdag den 28 september

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA 2017) WheredoIendandyoubegin – On Secularity Röda Sten Konsthall och flertal utställningsarenor, lördag den 9 september

Halvklart med Gbgimpro Gbgimpro, Redbergsplatsen, Imorgon (22 september)